maandag 7 april 2008

Uitreiking Groene Sleutel 2008: 11 jeugdlogies en 9 campings krijgen ecolabel


Dit jaar ontvangen 11 jeugdlogies en 9 campings het milieukeurmerk Groene Sleutel, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen. De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische accommodatie. Deelnemende campings, kampeerterreinen en jeugdlogies moeten voldoen aan strikte criteria inzake energie, water en mobiliteit. Nieuw dit jaar is dat ook jeugdlogies in aanmerking komen voor de Groene Sleutel. Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois heeft de eerste Vlaamse Groene Sleutel voor jeugdlogies onthuld in het Hopper jeugdverblijf Merkenveld in Zedelgem. Een uitgebreid overzicht van de laureaten staat op www.groenesleutel.be

"De samenwerking tussen de milieubeweging en de toeristische sector is enorm belangirjk," zegt Eric Vandorpe van Bond Beter Leefmilieu. "Het geeft mensen de kans om in contact te komen met milieubescherming tijdens hun vrije tijd, op momenten dat ze ontspannen zijn, samen met het hele gezin. Het laat ze voelen dat het milieu beschermen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn."

Om een Groene Sleutel te behalen, moeten de uitbaters van toeristische accommodatie een ambitieus milieubeleid voeren, maar ook duidelijke actieplannen opstellen. Daarbij worden de kandidaten intensief begeleid door Toerisme Vlaanderen.

In 2007 begeleidde Toerisme Vlaanderen niet minder dan 16 nieuwe campings en nog eens 44 jeugdlogies. Van die 44 behaalden er 11 al na één jaar de Groene Sleutel. Ondertussen zitten krijgen er ook al zes attracties, van musea tot recreatieparken, begeleiding van Toerisme Vlaanderen om een Groene Sleutel te behalen. Volgend jaar, in 2009, volgt de grote sprong. Dan zullen Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen ook labels uitreiken aan milieubewuste hotels en gastenverblijven.

Ook op internationaal vlak blijft de Groene Sleutel groeien. De Groene Sleutel is een organisatie van de Foundation for Environmental Education - de FEE. Bond Beter Leefmilieu is de Vlaamse vertegenwoordiger van de FEE. Het bekendste, en grootste, initiatief van de FEE is de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag wordt jaarlijks uitgereikt aan meer dan 3200 stranden en jachthavens.
Het ziet er naar uit dat de Groene Sleutel het succes van de Blauwe Vlag aan het evenaren is. Hoewel nog piepjong, werden in 2007 al Groene Sleutels uitgereikt aan 500 hotels, campings en recreatiedomeinen. In negen landen. Twaalf andere landen bereiden zich sinds vorig jaar voor om in het programma te stappen.

Laureaten 2008
Campings en kampeerbedrijven
- De Lilse Bergen
- Baalse Hei in Turnhout
- mping Groenpark in Zele
- Provinciaal domein Zilvermeer in Mol
- Marec, Kampeerverblijfpark Spaanjerd in Ophoven
- Marec, Kampeerverblijfpark Herenlaak in Maaseik
- Camping Siesta in Lille
- Center Parcs Erperheide (Peer)
- Center Parcs De Vossemeeren (Lommel)

Jeugdlogies
- Het Laathof in Bornem
- De Zonnegloed in Vleteren
- The Outsider Coast, 't Kraaienest in Nieuwpoort
- Provinciaal Sport- en Recreatiedomein De Nekker in Mechelen
- Sporthotel De Nekker
- Sporthotel Keiheuvel in Balen
- Sint-Jansburg in Malle
- De Kafhoek in Nukerke - Maarkedal
- Het Galjoen in De Haan
- Hopper Jeugdverblijf Moerkensheide in De Pinte
- Hopper Jeugdverblijf Merkenveld in Zedelgem

Bron: Envirodesk.com

Geen opmerkingen: