zondag 16 maart 2008

Delhaize wil energieverbruik met 35 % verminderen

De supermarktketen Delhaize België heeft een reeks maatregelen aangekondigd om het energieverbruik in zijn winkel tegen 2020 met 35 % te verminderen.
Delhaize België wil daarmee naar eigen zeggen nog verder gaan dan de doelstellingen van de Europese Commissie. Het voorbije jaar werd een energiebesparing van 2 % gerealiseerd.

Delhaize wil energie besparen door medewerkers te sensibiliseren, installaties in de winkels te optimaliseren en nieuwe energiebesparende toepassingen te lanceren. Met het energiebesparingsprogramma gaat een investering gepaard van € 32,8 miljoen.

Delhaize is ook op zoek naar partners voor de installatie van zonnepanelen en windturbines aan de stapelplaatsen en winkels. Dankzij het gebruik van groene energie spaart Delhaize naar eigen zeggen meer dan 114.000 ton koolstofdioxide uit. (MH)

Bron: Gazet van Antwerpen

2 opmerkingen:

Peter zei

Hallo Frederik,

Even een reactie op je Delhaize artikel. Het lijkt me als Belg niet echt moeilijk voor Delhaize om daar iets aan te doen. Hun winkelpark blinkt uit in overmatig energieverbruik, lichtjes, standjes spots, diepvriezers.

Kijk daarintegen even naar Colruyt die al jarenlang een kosten effiënte infrastructuur aan het uitbouwen. Ze beschikken over enkel TL lampen, Koelingskamers waar enkel de onderste luchtlaag gekoeld worden ( op het plafond staat toch geen etenswaar), gesloten diepvriezers en ondertussen 1 of 2 windmolens en zonnepanelen.

Delhaize kijkt dus gewoon de kat uit de boom en ziet dat nu de tijd gekomen is.
btw: ik heb geen enkele link met beide bedrijven

hans d zei

peter

daar heb je gelijk in, al is er bij delhaize wel een en ander gebeurt ondertussen. hun diepvriezers zijn ondertussen ook gesloten, en in de winkels wordt aan relighting gedaan, met grote energiebesparingen als gevolg, ik denk dat zij in de aangepaste supermarkten vandaag althans met licht efficienter omspringen dan colruyt.
maar het kan nog een stuk beter, vooral recupereren van de compressorwarmte van de koeltogen/cellen zou nog een flinke besparing kunnen opleveren.
anderzijds gebruiken zo ook al meerdan 30 jaar statieflessen voor de wijn die ze zelf bottelen, dat is zeker een pluspunt.
en ik heb ook niks met hen te maken, al heb ik lang geleden bij beide gewerkt :)