woensdag 19 maart 2008

De zon heeft de toekomst


Zonne-energie heeft een enorm potentieel. Maar de overheid heeft het afgelopen decennium nagelaten het gebruik ervan te stimuleren, blijkt uit onderzoek van het Natuur en Milieu Planbureau in Nederland. De milieubeweging en de zonne-energiesector roepen het al jaren, maar nu is het ook bevestigd door het onafhankelijke Milieu- en Natuurplanbureau: de zon kan heel veel energie voor ons opwekken. En niet alleen in de Sahara: als alle daken in Nederland vol zouden liggen met zonnepanelen, levert dat tot 95 procent van de elektriciteit die we nu in België verbruiken. De warmte die daarbij geproduceerd wordt, zou bovendien zo'n twintig procent van de huishoudens van verwarming kunnen voorzien.

Natuurlijk is het niet reëel dat elk dak in Nederland over een paar jaar vol zonnepanelen ligt. ‘Dit onderzoek is een gedachte-experiment', verklaart Frank Diepz van het Natuur en Milieu Planbureau. ‘Het volledige potentieel zullen we nooit halen, maar we weten nu wel dat zonne-energie er toe doet.'

Zonne-energie is schoon en oneindig, maar vooralsnog duur. Een kilowattuur kost nu 45 cent, ruim het dubbele van de standaard elektriciteitsprijs. Daarom wordt het nog weinig gebruikt in Nederland en zal het op korte termijn niet substantieel bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Als de prijs omlaag gaat, ziet het Milieu en Natuur Planbureau op de langere termijn echter grote mogelijkheden voor zonne-energie. ‘Maar dan mag de overheid de komende tien jaar niet stilzitten', waarschuwt Diepz.


De afgelopen tien jaar was dat wel het geval. De Nederlandse overheid heeft geen effectief beleid gevoerd om het gebruik van zonne-energie te stimuleren, concludeert het Milieu en Natuur Planbureau. Zo schafte de regering subsidies voor de aankoop van zonnepanelen vijf jaar geleden af. Begin dit jaar presenteerde minister Van der Hoeven van Economische Zaken een nieuwe subsidieregeling, maar omdat slechts tweeduizend huishoudens daarvan gebruik kunnen maken, zal die volgens Diepz maar ‘mondjesmaat' effect hebben.

Dat bevestigt directeur Leon Giesen van Scheuten, een producent van zonnecellen en -panelen: ‘Uiteindelijk moet zonne-energie niet alleen op de daken van woonhuizen, maar vooral ook op die van kantoren en fabrieken opgewerkt worden.' In Duitsland is al een flinke industrie ontstaan rondom zonne-energie. ‘Daar werken zo'n 50.000 mensen in de solar, in Nederland hoogstens 200', ligt Giesen toe.

Nederland loopt ook volgens Diepz flink achter. ‘Er moet nog een hoop ervaring worden opgedaan. Dat geldt voor architecten, installateurs en consumenten. Maar ook voor energiebedrijven, die de technologie moeten ontwikkelen om de energie die consumenten ‘teveel' opwekken, af te nemen.'

Bron: NMP

Geen opmerkingen: