zondag 5 oktober 2008

Google lost energieprobleem Amerika op

081002_google_kl Hoe het energieprobleem van de Verenigde Staten aan te pakken? Wat de Amerikaanse regering niet voor elkaar krijgt, denkt Google op te lossen met een 22-jarenplan om onafhankelijk te worden van kolen, olie en aardgas.
"We hebben een totaal en compleet gebrek aan leiderschap gehad in de politieke partijen van de Verenigde Staten. We hebben aan een plan gewerkt om te helpen dit probleem op te lossen", speechte directeur Eric Schmidt woensdag op de Commonwealth Club in San Francisco.
Geen gebrek aan lef
Het plan is niet gespeend van lef. 'Clean Energy 2030' heeft als doel om de Verenigde Staten binnen 22 jaar te verlossen van zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het kost 4,5 biljoen dollar om het plan van de grond te krijgen, maar het zal zich met 5,5 biljoen dollar terugbetalen in besparingen, volgens Google.
"Met dit plan is het goedkoper om wereldwijde opwarming te repareren dan het te negeren", zegt Schmidt. Google is zelf een energiegrootverbruiker, met zijn honderdduizenden servers. Het bedrijf heeft er al voor gewaarschuwd dat zijn kosten van energie die van de hardware nog eens gaan overstijgen.

Minder CO2-uitstoot
Het plan is, zoals te verwachten, een mix van energiebesparing en een overstap op duurzame energie. Het moet leiden tot een vermindering van CO2-uitstoot uit energieproductie tot zo'n 4 miljard ton per jaar tegen 2030. Nu ligt die uitstoot nog op 6 miljard ton.
De hoofdpunten in het kort:

  • Invoering van harde maatregelen voor elektriciteitsbesparing door eindgebruikers, om de vraag met een derde te verminderen.
  • Vervanging van alle elektriciteitsopwekking uit kolen en gas, en de helft van de opwekking uit aardgas, door duurzame stroomproductie. Google denkt daarbij vooral aan zonne- en windenergie en aardwarmte.
  • Negentig procent van de nieuwe auto's die in 2030 worden verkocht, moet hybride of volledig elektrisch zijn. Van de totale Amerikaanse 'vloot' aan auto's moet tegen die tijd 42 procent bestaan uit dergelijke plug-in-voertuigen.
  • Conventionele auto's moeten zuiniger gaan rijden. 
  • Auto's moeten sneller worden vervangen (zes jaar eerder dan nu het geval is), zodat in 2030 35 miljoen nieuwe auto's worden verkocht; een stijging van 31 procent. 

 

Bron ZDnet

Blue Oceans Tags: ,

Geen opmerkingen: