woensdag 22 oktober 2008

Fiat-software adviseert over milieuvriendelijke rijstijl Ecodrive werkt alleen met OS van Microsoft

Fiat_ecodrive Fiat introduceert een nieuw gratis programma dat bestuurders adviseert hoe zij zuiniger kunnen rijden. Ze hebben daarvoor wel een USB-aansluiting en het on board-computersysteem Blue & Me van Microsoft nodig.

Sommige nieuwe modellen van Fiat en Alfa Romeo rijden al rond met Blue & Me, een Windows Mobile-variant die is toegespitst op het gebruik in auto's. Het kan telefoongesprekken doorzetten van een mobiele telefoon, mp3's afspelen en tekstboodschappen hardop voorlezen. Het systeem bevat ook een USB-poort, waardoor de Ecodrive-software van Fiat toegang krijgt tot het rijgedrag van de automobilist.

Bestuurders kunnen Ecodrive downloaden, op een willekeurige USB-stick zetten en insteken bij de volgende keer dat ze wegrijden. Het programma meet onder meer brandstofverbruik, remstijl en acceleratie. Het adviseert de automobilist hoe hij zijn rijstijl kan aanpassen om brandstof uit te sparen. Het doet dat bij de volgende keer dat hij de USB-stick aansluit op zijn computer. Fiat zegt dat het systeem voor 15 procent minder koolstofuitstoot kan zorgen.

Campagne
Ecodrive hoort bij een nieuwe milieuvriendelijke campagne die Fiat is gestart om het bewustzijn over ecologisch rijden te vergroten bij zijn klanten. De atuofabrikant heeft de online gemeenschap Fiat Ecoville gekoppeld aan de gratis software.

Microsoft is van plan om Blue & Me binnenkort ook bij Ford-modellen te gaan inbouwen. Eerder werkte het samen met de Amerikaanse automaker om Microsoft Auto te verkopen, een slim spraaksysteem voor auto's.

 

 

Bron: Rowald Pruyn, 22 oktober 2008, ZDNet

Geen opmerkingen: