maandag 26 januari 2009

Obama neemt eerste milieumaatregelen

Obama De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag zijn eerste milieumaatregelen voorgesteld. De Verenigde Staten moeten minder afhankelijk worden van andere landen voor hun energievoorziening en de uitstoot van broeikasgassen moet naar omlaag.

(belga) - Obama wil duidelijk komaf maken met de politiek van zijn voorganger. De hele wereld moet volgens hem samenwerken in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. "De Verenigde Staten zijn klaar om de handschoen op te nemen, maar ook opkomende economieën als China en India moeten hun rol spelen", aldus de president.

Obama heeft het nationale milieu-agentschap EPA gevraagd om Californië toe te laten strengere normen op te leggen voor de uitstoot van wagens. De staat had daartoe een verzoek ingediend tijdens de ambtstermijn van Bush, maar het EPA stak daar - naar verluidt onder sterke druk van de auto-industrie - een stokje voor.

Auto-industrie

"Vanaf 2011 komen er nieuwe nationale normen voor wagens, zodat we minder brandstof gebruiken en minder vervuilen", aldus Obama. Daartoe zou een wet uit 2007 nieuw leven worden ingeblazen. De maatregelen werden toen op het laatste moment tegengehouden door de regering Bush. In 2020 moet de Amerikaanse automobielindustrie een gemiddelde van 35 mijl per gallon kunnen voorleggen (6,7 liter per 100 kilometer).

Obama zegt zich ten volle bewust te zijn van de moeilijkheden waar de automobielindustrie momenteel mee worstelt. De maatregelen zijn volgens hem dan ook niet bedoeld om de producenten het leven nog zuurder te maken, maar om hen voor te bereiden op de toekomst.

Bron De Tijd

Geen opmerkingen: