vrijdag 16 januari 2009

0ode aan hernieuwbare energie

De_Proost_Steven Iedereen kent intussen de 20-20-20-doelstellingen van Europa: broeikasgassen terugdringen met 20%, hernieuwbare energie opdrijven tot 20% van de energieconsumptie en 20% besparen op het totale energieverbruik. En dat alles tegen 2020.

Dat de realisatie van die doelstellingen tot een jaarlijkse reductie van olie- en gasimport kan leiden van 50 miljard euro en Europa minder afhankelijk maakt van geopolitieke spanningen, is echter minder bekend. Toch verbaast het dat de Europese Commissie een grotere onafhankelijkheid van energiebevoorrading slechts als het op twee na belangrijkste voordeel ziet. Het grootste nut is de positieve bijdrage in de strijd tegen de opwarming van de aarde, en een voorbeeldrol om groener te leven. Ik denk dat talloze Oost-Europeanen al een week veeleer groen lachen als we hen confronteren met het voordeel 'global warming'.


Europa, dat sterk afhankelijk is van Russisch gas en de toevoer over Oekraïne, komt nu maar al te graag langs in het debat om de plooien te kunnen gladstrijken. De ex-communistische neo-Europese toetredingslanden, die vandaag in de kou staan, zullen immers vrij kritisch oordelen of ze wel de juiste beleidsrichting hebben gekozen of toch maar beter onder de hoede van Rusland waren gebleven. Maar bovenal wordt Europa geconfronteerd met zijn falende interne keuken: de meeste Europese lidstaten zijn er nog niet in geslaagd om hun gasnetwerken noch hun elektriciteitsnetwerken te verbinden, om zo de gastoevoer te kunnen opvangen die nodig is voor onze warmtevoorziening, maar ook voor onze elektriciteitsproductie. Heel jammer te moeten vaststellen dat, tien jaar na de officiële liberalisering van de markt, elke nationale markt in de praktijk nog steeds een nationale markt is gebleven, ondanks wat verschuivingen in aandeelhoudersstructuur.


Er zijn echter grote verschillen binnen de 26 lidstaten met betrekking tot de afhankelijkheid van Russisch gas. Bulgarije, Slovakije en Tsjechië, met respectievelijk 100%, 100% en 80% afhankelijkheid, staan uiteraard het zwakst. De Bulgaarse economie heeft de laatste negen dagen al meer dan 50 miljoen euro verloren, een bedrag dat enkel exponentieel kan blijven stijgen wanneer het land eind deze maand al zijn gasreserves zal hebben opgebruikt. Bulgarije overweegt nu de heropstart van een oude 440 MW nucleaire installatie, die het twee jaar geleden heeft moeten sluiten als voorwaarde tot EU-lidmaatschap. Wij verwachten dan ook dat deze landen nog meer dan voorheen de kaart van hernieuwbare energie zullen trekken. Met de uitdagende doelstellingen inzake hernieuwbare energie in gedachten, hebben Tsjechië en Bulgarije onlangs hun regulatoir kader verder geoptimaliseerd, zodat ze vandaag de hitlijst van meest aantrekkelijke zonne-energielanden aanvoeren. We verwachten, in de huidige gascrisis, dan ook een stormloop van projectontwikkelaars naar deze gebieden.


Met slechts 5% afhankelijkheid van Russisch gas scoort België opvallend beter dan de meeste van zijn buurlanden: Duitsland spant de kroon met 42%, Frankrijk zit op 24% en het Verenigd Koninkrijk op 16%. Enkel Nederland, dat zelf 75 miljard m³ gas produceert, heeft een vorm van immuniteit. De sterke positie van België reflecteert het belang van de LNG-terminal in Zeebrugge, heel onlangs nog zelf het toneel van een verbeten strijd rond Publigas. Vorige week raakte eveneens bekend dat Publigas slechts 6,25% in Distrigas zal verkopen aan ENI, ten opzichte van zijn totale participatie van 31,25%. Die verkoop levert ongeveer 300 miljoen euro op, wat gebruikt kan worden om de participatie van Publigas in Fluxys verder op te drijven, in lijn met de ambitie van Publigas om een controle te verwerven in Fluxys. Een pluim op de hoed van Publigas-voorzitter Daniël Termont, tevens ook burgemeester van Gent, die eerder ook al de bevoorrading van energievoorziening (lees: controle op de LNG-terminal) had laten primeren op financiële winsten.
Als deze gasoorlog één ding leert, is het dat hernieuwbare energie en decentralisatie van energieparken veel meer zijn dan een modeverschijnsel dat enkel appelleert aan de problematiek van klimaatverandering, maar in wezen een zuivere oplossing zijn om de energiebehoefte van elk land minder afhankelijk te maken van buitenlandse twisten.


Steven De Proost is managing partner bij het onafhankelijke energieadviesbureau 7c Consult. Elke maand geeft hij zijn visie op de energieactualiteit.


Bron: www.standaard.biz/wattnu

Geen opmerkingen: