maandag 28 juli 2008

Groene minicomputer verbruikt slechts 2 watt

CherryPal, een jong IT-bedrijf uit San Francisco, heeft een computer klaar die maar twee watt verbruikt. De superkleine pc heeft een opstarttijd van twintig seconden en wordt in de VS aangeboden voor 249 dollar (158 euro). Ter vergelijking: een gemiddelde nieuwe pc gebruikt grofweg 350 watt.

De CherryPal C100 is geoptimaliseerd voor dagelijks gebruik. Zo kan hij overweg met OpenOffice, Firefox, iTunes en kan hij de meest voorkomende mediabestanden afspelen. Het geheel wordt u aangeboden in een Linux-jasje. Binnenin zit een Freescale MPC5121e mobileGT van PowerPC (400 Mhz). Deze wordt ondersteund door 256 megabyte RAM-geheugen. De volledige specificaties kunt u hier nalezen.

Volgens de maker van het toestel heeft deze groene pc geen bewegende delen en maar liefst tachtig procent minder onderdelen. Iets wat we graag willen geloven met afmetingen van 15 bij 10,5 centimeter en een dikte van 3,3 cm. Voor opslag gebruikt de CherryPal C100 vier gigabyte aan flashgeheugen. Dat wordt nog uitgebreid met vijftig gigabyte online opslag.

Bron: ZDNet

'Biobrandstof uit Europese bossen'

WAGENINGEN - De Europese bossen lenen zich uitstekend voor het winnen van energie voor tweede generatie biobrandstoffen. Dat concludeert onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit na onderzoek dat maandag is gepubliceerd.


De huidige Europese bossen zouden in zo'n 4 procent van de totale energiebehoefte van Europa kunnen voorzien. Bij dat percentage is al rekening gehouden met de bestaande vraag naar hout en papier en met het in stand houden van de „natuurwaarden” van het bos.

Vooral in de bossen in centraal Europa valt nog zat hout te halen. De tweede generatie biobrandstof kan worden gewonnen uit takafval dat nu nog veel blijft liggen en uit extra oogst. Optimaal zou zijn om dat hout eerst een doel te geven als product, bijvoorbeeld een tafel. Wanneer die wordt afgedankt, kan die alsnog dienen voor het winnen van energie.

De Europese papierindustrie zou volgens Alterra een goede rol kunnen spelen in het beter benutten van de bossen, omdat zij een netwerk hebben binnen de miljoenen private boseigenaren in Europa.

Bron: De Telegraaf

vrijdag 11 juli 2008

den krijgt 's werelds eerste eco-nachtclub

In Londen is de eerste ecologische nachtclub ter wereld geopend. Wie zonder auto komt, mag gratis binnen en een deel van de nodige energie wordt geproduceerd door de bewegingen van de dansende bezoekers.


De hippe tent Surya, Sanskriet voor Zonnegod, wordt geen nachtclub als alle andere. Het geestelijke kind van bouwondernemer Andrew Charalambous, die prat gaat op zijn bijnaam “Dr. Aarde”, houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu. De tent beschikt over een eigen windturbine en zonnecellen en zal een overschot aan stroom afstaan aan de omwonenden.

Dansen om de wereld te redden
Maar het meest opvallende is de high-tech dansvloer. Die maakt gebruik van piëzo-elektriciteit op basis van kristallen en keramiek om de bewegingen van de dansende bezoekers om te zetten in energie. Als er flink gedanst wordt, zou de vloer goed moeten zijn voor meer dan de helft van de energiebehoefte van de club.

Maar het blijft niet enkel bij stroom. Bezoekers die met de fiets of te voet komen, mogen gratis binnen, en een deel van de winst wordt afgestaan aan goede doelen. De herentoiletten worden gespoeld met lucht in plaats van water en alle glas, metaal, plastic en papier zal gerecycleerd worden.

De club zou daarmee wel eens de nieuwe hype kunnen worden onder de Londense jetset. En Charalambous houdt het daar niet bij. Via zijn organisatie Club4Climate wil hij clubeigenaren over de hele wereld helpen om hun tent milieuvriendelijker te maken. “Er is geen reden waarop ecologie en hedonisme niet hand in hand kunnen gaan”, staat op de website van de organisatie te lezen. “Al wat we moeten doen, is dansen om de wereld te redden”.