maandag 28 juli 2008

Groene minicomputer verbruikt slechts 2 watt

CherryPal, een jong IT-bedrijf uit San Francisco, heeft een computer klaar die maar twee watt verbruikt. De superkleine pc heeft een opstarttijd van twintig seconden en wordt in de VS aangeboden voor 249 dollar (158 euro). Ter vergelijking: een gemiddelde nieuwe pc gebruikt grofweg 350 watt.

De CherryPal C100 is geoptimaliseerd voor dagelijks gebruik. Zo kan hij overweg met OpenOffice, Firefox, iTunes en kan hij de meest voorkomende mediabestanden afspelen. Het geheel wordt u aangeboden in een Linux-jasje. Binnenin zit een Freescale MPC5121e mobileGT van PowerPC (400 Mhz). Deze wordt ondersteund door 256 megabyte RAM-geheugen. De volledige specificaties kunt u hier nalezen.

Volgens de maker van het toestel heeft deze groene pc geen bewegende delen en maar liefst tachtig procent minder onderdelen. Iets wat we graag willen geloven met afmetingen van 15 bij 10,5 centimeter en een dikte van 3,3 cm. Voor opslag gebruikt de CherryPal C100 vier gigabyte aan flashgeheugen. Dat wordt nog uitgebreid met vijftig gigabyte online opslag.

Bron: ZDNet

Geen opmerkingen: