dinsdag 24 maart 2009

Energie winnen uit giftig gas in Zwarte Zee

energie-winnen-uit-giftig-gas-in-zwarte-zee_5_460x0 De Zwarte Zee is zwaar vervuild met waterstofsulfide, een giftig gas dat naar rotte eieren stinkt. Turkse wetenschappers denken dat het gas als energiebron kan dienen als er een veilig methode gevonden wordt om er waterstof uit te halen.

Vanaf 150 meter diepte bevat de Zwarte Zee nauwelijks nog zuurstof. Enkel bacteriën kunnen er overleven op basis van organisch materiaal en afval. De bacteriën produceren bij de afbraak van dat materiaal massaal het giftige waterstofsulfide.

Ramp wordt oplossing

Dat gas is op zich weer een ramp voor het onderwaterleven. Volgens Turkse onderzoekers kan die ramp omgebogen worden tot een oplossing die het klimaat ten goede komt.

Op ongeveer tweehonderd meter diepte ligt een laag van vijftig meter dik die vrijwel uitsluitend uit waterstofsulfide bestaat. Die groeit dagelijks aan door de aanvoer vanuit de sedimenten op de bodem.

Sulfide

Als er een veilige en energiezuinige manier gevonden kan worden om het gas af te tappen, wordt de Zwarte Zee dus een enorm brandstofreservoir.

De onderzoekers denken aan installaties op zonne-energie die waterstof isoleren, waardoor er enkel sulfide overblijft. Die reststof kan gebruikt worden door de farmaceutische industrie en bij rubberproductie.

Bron: JG (IPS)

Geen opmerkingen: