dinsdag 25 november 2008

Met de Air Car voor een prikje rijden op lucht

aircar_1 Volgend jaar komt de eerste auto die op lucht rijdt uit op de markt. Met een volle tank rij je ruim 200 kilometer. Kostprijs: 1,5 euro per tankbeurt.

De Air Car is ontwikkeld door de Fransman Guy Nègre die vroeger aan formule 1 motoren sleutelde. Hij werkte veertien jaar aan de auto op lucht

De werking van de motor lijkt sterk op die van een benzinemotor, maar wordt aangedreven door perslucht. Deze wordt met een druk van 300 bar in de motor gespoten. Het afvalproduct van deze auto is schone lucht. Wel is er stroom nodig om de auto te voorzien van verse perslucht. De maximumsnelheid bedraagt ongeveer 110 kilometer per uur.

Maar de auto kan ook zichzelf opladen via een ingebouwde generator. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een stopcontact. In ruim vier uur wordt de luchttank dan gevuld. Dat kost dan zo'n 2 euro.

Nog geen 7.000 euro

Niet alleen ben je nauwelijks geld kwijt aan brandstof. De Air Car zelf is ook niet duur. Voor de kleine MiniCat betaal je 6.860 euro. De CityCat moet 9.460 euro gaan kosten. De auto wordt eerst in India geproduceerd en verkocht, maar zou volgend jaar ook in België op de markt komen.

aircar_2


Bron: Het Belang Van Limburg

Geen opmerkingen: