zondag 25 mei 2008

Aantal uitgekeerde energiepremies verdubbeld

BRUSSEL - (Belga) Vlamingen houden bij het renoveren meer en meer rekening met energiezuinigheid. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Energie Hilde Crevits. Dat schrijft De Zondag.

Uit de cijfers blijkt een verdubbeling van het aantal huishoudelijke energiepremies in 2007 in vergelijking met het jaar voordien. De netbeheerders keerden vorig jaar 82.430 premies uit, goed voor een totaal van 18 miljoen euro. De top drie van de maatregelen die particulieren nemen, is de vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas (24.835 premies), de vervanging van de oude verwarmingsketel door een condenserende aardgasketel (21.227 premies) en het plaatsen van dakisolaties in bestaande woningen (8.861 premies). "Het stijgend aantal aanvragen voor energiepremies sterkt mijn geloof dat we het energieverbruik bij gezinnen met 30 pct kunnen doen dalen tegen 2020", aldus minister Crevits. (SAL)

Bron: BELGA (BELGA), Het Volk

donderdag 22 mei 2008

Zonnepanelen zijn tot drie keer fiscaal aftrekbaar


Wie zonnepanelen plaatst, mag rekenen op een fiscaal voordeel van 3.440 euro. Maar wie een overeenkomst sluit met zijn leverancier kan dat fiscaal voordeel twee, en zelfs drie jaar na elkaar inbrengen op zijn belastingbrief.

Minister van Financiën Didier Reynders wil die lancune in de wetgeving aanpakken.

Zonnepanelen zijn populair: vorig jaar steeg het aantal installaties in Vlaanderen van 1.000 naar 3.000. Investeerders kunnen 40 procent van hun factuur aftrekken van de belastingbrief tot een maximaal bedrag van 3.440 euro.

Twee keer kassa

Maar wie zijn voorschot in het ene jaar betaalt en de rest afbetaalt bij levering in het daaropvolgende jaar kan twee keer van dat fiscale voordeel genieten. “Een huishoudelijke installatie kost 18.000 euro”, legt Danny Vermeyen van SunTechnics uit.

Drie keer kassa
“In het ene jaar betaalt de klant een voorschot van 30 procent dat hij kan inbrengen als fiscaal voordeel. Het jaar daarop leveren we de panelen en betaalt hij de rest. Die factuur brengt hij opnieuw in op de belastingbrief. Er zijn nu zelfs al ‘cowboys’ die de factuur spreiden over drie jaar.”
"Dit is onrechtvaardig"

“Dit is geen belastingontduiking maar -ontwijking en dus perfect legaal”, luidt het bij Financiën. Zelfs als een leverancier de factuur over drie jaar laat betalen. Maar op die manier ontstaat er een onrechtvaardig systeem waarbij de datum van bestelling en levering bepalend is voor het feit of u één of twee keer van een fiscaal voordeel kan genieten. “Daarom wil minister Reynders een oplossing zoeken om hier een einde aan te stellen. Al is daar nog geen termijn opgeplakt.”

 

 

Bron: Het Belang van Limburg