donderdag 25 juni 2009

Milieuraport van Amerikaanse regering erkent gevolgen aardopwarming

In een nieuw alarmerend rapport over de opwarming van de Aarde, uitgevoerd op vraag van de Amerikaanse president Barack Obama, worden de (onomkeerbare) gevolgen op het milieu in de VS beschrijven.

De erkenning van de grootschalige gevolgen van de aardopwarming is een sterke breuk met het beleid onder Obama's voorganger George W. Bush. Volgens de studie zijn de gevolgen nu al voelbaar in de VS.

Die gevolgen zijn onder meer merkbare temperatuursverhogingen, verhogingen van het waterpeil van de oceanen, het smelten van gletsjers en het almaar sneller smelten van winterse sneeuw.

Vermindering van gasuitstoot

De onderzoekers concluderen dat er heel snel maatregelen moeten worden getroffen indien we willen dat de situatie niet helemaal ontspoort. Zo moet de gasuitstoot gevoelig worden verminderd.

De regering-Obama heeft oren naar die aanbevelingen en wil het beleid onder Bush inzake het milieu helemaal omgooien.

In het Congres zal gestemd worden over een wetsontwerp om vervuilende uitstoten tegen 2020 met 17 procent te verminderen ten opzichte van 2005.

Nieuw milieuvriendelijk beton gaat 16.000 jaar mee

nieuw-milieuvriendelijk-beton-gaat-16-000-jaar-mee_5_460x0 Ingenieurs van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuw, milieuvriendelijk soort beton ontwikkeld dat 16.000 jaar lang meegaat.

Beton is een bijzonder stevig materiaal. Toch treedt er geleidelijk een vervorming op, door een reorganisatie van kleine partikels. Dat proces wordt “creep” genoemd.

Onderzoekers van het MIT onderzochten hoe ze dat proces konden vertragen en bewezen met een mathematisch model. Huidig beton gaat zo’n honderd jaar mee, maar de onderzoekers konden ultra-high-densitybeton (UHD) tot 16.000 jaar sterk houden.

Milieu

De onderzoekers denken daarbij op korte termijn aan erg gespecialiseerde toepassingen, zoals containers voor radioactief afval. Die moeten immers duizenden jaren sterk moeten blijven.

Maar als het UHD-beton op termijn in de hele bouwsector ingang vindt, kunnen de positieve effecten voor het milieu enorm zijn.

CO2

Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld. Jaarlijks wordt er twintig miljard ton van geproduceerd, goed voor 5 tot 8 procent van de jaarlijkse menselijke uitstoot van CO2.

De nieuwe betonsoort kan die hoeveelheid aanzienlijk terugdringen. Door de langere levensduur hoeft er minder snel gebouwd of gerenoveerd te worden. Door sterkere structuur kunnen bovendien veel lichtere constructies gemaakt worden, waardoor er veel minder materiaal nodig is.

Bron: Het Belang Van Limburg

Windenergie volstaat voor wereldwijde energievraag

windenergie-volstaat-voor-wereldwijde-energievraag_5_460x0 Met voldoende windmolenparken kan de mensheid meer dan voldoende stroom opwekken om de wereldwijde energiebehoeften te dekken. Rusland is het land met inzake windkracht de grootste potentie.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse Harvard University. Wordt windenergie ten volle uitgebuit, dan bedraagt het huidige wereldwijde stroomverbruik amper 1,2 procent van het potentieel aan windenergie.

Tot 50 zeemijl in zee

Michael McElroy en zijn medewerkers hebben voor hun studie het wereldoppervlak ingedeeld in vakjes van ongeveer 100 kilometer op 100 kilometer en gewerkt met hoogtelijnen om de 100 meter. Vlakke gebieden, gebieden die in beboste regio's liggen of dicht bevolkte stroken werden onmiddellijk uit de ramingen gelaten. Maar stroken zee tot 50 zeemijl voor de kust en tot een diepte van 200 meter zijn wel bruikbaar.

16 keer de behoefte

Voor de Verenigde Staten komen McElroy en co op een mogelijke energieproductie die 16 keer groter is dan de huidige behoefte. Een nationaal netwerk van windmolens met een capaciteit van 2,5 Megawatt kan de klus klaren. Dergelijk netwerk zou zelfs maar aan gemiddeld 20 procent van de maximale capaciteit moeten bollen om al die energie op te wekken.

Windschuren

Wereldwijd komen de onderzoekers uit op een theoretische productie van 1,3 miljoen terawattuur (TWh, 1 TWh = 1.000 gigawattuur) per jaar. In 2006 bedroeg het wereldwijde stroomverbruik volgens de IEA ongeveer 15.666 TWh, dat is maar 1,2 procent van die mogelijk 1,3 miljoen TWh. Rusland, Canada en de VS zouden de grootste windschuren zijn.

De bouw van dergelijk windpark is volgens de auteurs misschien utopisch, deze cijfers geven wel aan welk belang windenergie kan spelen. En dan te bedenken dat amper 1 procent van de zonne-energie die de aarde absorbeert, wordt omgezet in wind.

Ondermeer Der Spiegel besteedt aandacht aan de studie onder leiding van Michael McElroy. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in de Proceedings Of The National Academy Of Sciences.

Bron: Het Belang Van Limburg

woensdag 17 juni 2009

Duitse bedrijven investeren 400 miljard in zonne-energie

4d_250 Een consortium van een twintigtal Duitse bedrijven is van plan in Noord-Afrika een gigantisch zonne-energieproject te bouwen om Europa van energie te bevoorraden. Dat schrijft de krant Süeddeutsche Zeitung dinsdag en wordt nu ook bevestigd door één van de deelnemers, elektroreus Siemens.

(belga) - Er is sprake van een investering van 400 miljard euro. De eerste elektriciteit zou binnen tien jaar worden geleverd, aldus de krant. Bedrijven die deel uitmaken van het consortium zijn herverzekeraar Munich Re, Siemens en RWE. Half juli zouden ze bijeenkomen om de plannen te formaliseren.

Het project -Desertec- voorziet in een keten van zonne-energie installaties. Bedoeling is met spiegels de energie van de zon te bundelen en stoom op te wekken voor turbines. De installaties zouden komen in landen die politiek stabiel zijn. Een nieuw net zou de energie dan naar Europa vervoeren. De plannen zijn om 15 pct van het Europese energieverbruik te dekken.

"Het doel is elektriciteit te leveren aan Duitse gezinnen", zo bevestigt een woordvoerder van Siemens het krantenartikel. Op 13 juli komen de bedrijven die willen deelnemen aan het project bijeen.


14:06 - 16/06/2009 Copyright © De Tijd