vrijdag 12 december 2008

Vlaanderen bouwt 211 energiezuinige scholen

EnergieZuinigeScholen De Vlaamse Regering investeert 1 miljard euro in de bouw van 211 nieuwe scholen. De gebouwen zullen 30 procent energiezuiniger zijn dan de gangbare norm. Het plan voorziet ook 7 passiefscholen die nagenoeg geen energie verbruiken.

De Vlaamse Confederatie Bouw becijferde al dat deze operatie gedurende 4 jaar 5.000 extra werkplaatsen oplevert. "Naast het Vlaamse relanceplan van 842 miljoen euro, is ook deze investering van 1 miljard belangrijk in de strijd tegen de dreigende recessie", meldt Onderwijsminister Vandenbroucke.

De regering richt versneld de NV School Invest op. Die kan daardoor al plannen maken en vergunningen aanvragen, zodat de private vennootschap meteen zal kunnen bouwen.

Publiek-private samenwerking

Het project is een publiek-private samenwerking met Fortis Real Estate. Dit betekent dat de private financier een vennootschap opricht die zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de scholen.

De scholen betalen in ruil gedurende 30 jaar een gebruiksvergoeding. Voor de schoolbesturen heeft deze formule, behalve een snelle realisatie, het voordeel dat de onderhoudsrisico's bij de vennootschap liggen

Bron: Het Belang van Limburg

maandag 8 december 2008

Definitief einde voor de gloeilamp

(Novum/AP) - De gloeilamp wordt definitief uit de markt genomen. Een voorstel daartoe van de Europese Commissie werd maandag door de lidstaten aangenomen. Het ministerie van VROM heeft dat maandag bekendgemaakt.

Gloeilampen van honderd Watt zullen vanaf 1 september volgend jaar al niet meer mogen worden verkocht en de andere lampen worden gefaseerd in de drie jaar daarop van de markt gehaald. Halogeenlampen mogen na 2016 ook niet meer worden verkocht.

Als alternatief blijven over spaarlampen en -binnenkort- led-verlichting.

De maatregelen worden genomen in het kader van de Richtlijn Ecodesign, op grond waarvan milieueisen worden gesteld aan gebruiksvoorwerpen. De EU hoopt dat de maatregel in 2020 een besparing oplevert van meer dan veertig TWh (Terrawatt uur) per jaar.

Tel Aviv krijgt stroompompstations

Novum/AP) - In Tel Aviv kunnen bezitters van elektrische auto's binnenkort hun accu's tijdens het parkeren aan de lader leggen. Project Better Place, een bedrijf uit Californië dat infrastructuur bouwt voor elektrische auto's die in 2011 op de Israëlische markt komen, presenteerde maandag de parkeerplaats van de toekomst, uitgerust met elektriciteitsaansluitingen waaruit stroom kan worden 'gepompt'.

De Renault-Nissan Alliantie bouwt op dit moment elektrische auto's voor Israël. Het prototype werd in mei gepresenteerd en de eerste auto's moeten in 2010 op de weg komen. Project Better Place heeft de afgelopen maanden alvast vierhonderd van stroomaansluitingen voorziene parkeerplaatsen gebouwd, vooral in en rond Tel Aviv.

Een nadeel van elektrische auto's is dat ze al na relatief korte afstanden moeten worden opgeladen. Parkeerplaatsen zoals degene die maandag in het winkelcentrum van Tel Aviv werd onthuld, moeten dat probleem helpen oplossen, zei manager Pini Leiberman. Men kan daar zijn auto een tijdje laten staan terwijl men boodschappen doet. Het is de bedoeling dat er in 2010 om de veertig kilometer zulke laadstations komen, zei Leiberman. Zijn bedrijf is ook bezig met de ontwikkeling van stations waar automobilisten die geen tijd hebben om op te laden, hun lege accu's voor volle kunnen omruilen.

Leiberman zei niet te weten hoeveel de elektrische auto gaat kosten en hoeveel de klant per kilometer voor zijn stroom moet gaan betalen, maar hij beloofde dat het minder zal zijn dan voor een auto op benzine.

Als de plannen worden gerealiseerd wordt Israël het eerste land met een flinke hoeveelheid elektrische auto's op de weg. Voor volgend jaar zijn proefritten gepland.

Ook in Denemarken en de Amerikaanse staten Hawaii en Californië wordt serieus gewerkt aan de introductie van de elektrische auto.