woensdag 22 oktober 2008

Europa investeert in milieuvriendelijke auto's

7096837f-e058-4744-8f0c-EuropaInvesteerd Alle Europese overheidsdiensten zullen vanaf 2010 alleen nog milieuvriendelijke auto's aankopen. Dat heeft het Europees Parlement beslist.

Bij de aankoop van nieuwe voertuigen zullen de lokale, provinciale, regionale en nationale overheden voortaan rekening moeten houden met 3 factoren: het energieverbruik, de CO2-uitstoot en de uitstoot van schadelijke stoffen.

270.000 voertuigen per jaar

Elk jaar kopen de overheden in de EU in totaal ongeveer 270.000 voertuigen aan. Zo rijdt één derde van de autobussen voor de overheid. De overheden kunnen het goede voorbeeld geven en gebruik maken van schaalvoordelen voor de autoconstructeurs.

Bron: Het Belang Van Limburg

Fiat-software adviseert over milieuvriendelijke rijstijl Ecodrive werkt alleen met OS van Microsoft

Fiat_ecodrive Fiat introduceert een nieuw gratis programma dat bestuurders adviseert hoe zij zuiniger kunnen rijden. Ze hebben daarvoor wel een USB-aansluiting en het on board-computersysteem Blue & Me van Microsoft nodig.

Sommige nieuwe modellen van Fiat en Alfa Romeo rijden al rond met Blue & Me, een Windows Mobile-variant die is toegespitst op het gebruik in auto's. Het kan telefoongesprekken doorzetten van een mobiele telefoon, mp3's afspelen en tekstboodschappen hardop voorlezen. Het systeem bevat ook een USB-poort, waardoor de Ecodrive-software van Fiat toegang krijgt tot het rijgedrag van de automobilist.

Bestuurders kunnen Ecodrive downloaden, op een willekeurige USB-stick zetten en insteken bij de volgende keer dat ze wegrijden. Het programma meet onder meer brandstofverbruik, remstijl en acceleratie. Het adviseert de automobilist hoe hij zijn rijstijl kan aanpassen om brandstof uit te sparen. Het doet dat bij de volgende keer dat hij de USB-stick aansluit op zijn computer. Fiat zegt dat het systeem voor 15 procent minder koolstofuitstoot kan zorgen.

Campagne
Ecodrive hoort bij een nieuwe milieuvriendelijke campagne die Fiat is gestart om het bewustzijn over ecologisch rijden te vergroten bij zijn klanten. De atuofabrikant heeft de online gemeenschap Fiat Ecoville gekoppeld aan de gratis software.

Microsoft is van plan om Blue & Me binnenkort ook bij Ford-modellen te gaan inbouwen. Eerder werkte het samen met de Amerikaanse automaker om Microsoft Auto te verkopen, een slim spraaksysteem voor auto's.

 

 

Bron: Rowald Pruyn, 22 oktober 2008, ZDNet

Aarde warmt sneller op dan wetenschappers voorspelden

AardeWarmtSnellerop Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) warmt onze planeet sneller op dan wetenschappers voorspelden in het VN-klimaatrapport.

Het WWF doet deze uitspraak naar aanleiding van een rapport met nieuwe gegevens. Die zouden aantonen dat de voorspellingen van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC) niet kloppen. Zo zou de Noordpool al 30 jaar vroeger dan door het IPCC voorspeld, kunnen wegsmelten.

Het IPCC voorspelde verder dat het zeeniveau tegen 2100 met 0,59 meter zal stijgen, maar volgens de nieuwe cijfers gaat het om 1,2 meter, waardoor grotere gebieden ten prooi zullen vallen aan overstromingen.

Gevolgen

Volgens het WWF zal ook België de gevolgen van de opwarming van de aarde gaan voelen: er zullen meer en hevigere stormen vanaf de Noordzee het land binnentrekken. Verder zal de hoeveelheid regen toenemen. Hetzelfde geldt voor de ozonconcentratie.

Veel planten- en diersoorten zullen zich volgens het WWF niet kunnen aanpassen aan de klimaatveranderingen en uitsterven.

Bron: Het belang Van Limburg

maandag 20 oktober 2008

Groene technologie wordt winnaar van kredietcrisis

GroeneTechnology De VS staan voor een nieuwe golf van investeringen in zonne- en windenergie, energiebesparende maatregelen en andere schone technologieën. In het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële wereld is daarvoor minstens 18 miljard dollar opzijgezet, en de veelbelovende industrietakken zouden ook wel eens minder last kunnen ondervinden dan andere sectoren om schaarse investeringsmiddelen aan te trekken.

De voorbije jaren zijn er in de VS al miljarden dollars geïnvesteerd in groene technologieën. Zowat alle gespecialiseerde investeringsmakelaars en instellingen willen het komende jaar nieuwe investeringskansen bekend maken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Social Investment Forum (SIF), een vereniging van ongeveer 500 investeringsmakelaars met oog voor het milieu en voor sociale problemen.

18 miljard dollar

“Het financiële reddingsplan is een echte opsteker voor de groene economie”, zegt Jack Robinson, de voorzitter van de Winslow Management Company in Boston en een expert in groene investeringen.

Om het Amerikaanse parlement te overhalen het licht op groen te zetten voor de massale reddingsactie voor de banken, werden er voor 150 miljard dollar belastingvoordelen voor consumenten aan verbonden. Van dat bedrag gaat minstens 18 miljard dollar naar belastingaftrek en langetermijnfinanciering voor investeringen in hernieuwbare energie.

Zekere steun

“Vroeger kon je er nooit zeker van zijn hoe lang de overheid hernieuwbare energie zou blijven steunen. Nu ligt die steun voor acht jaar vast.” Robinson geeft toe dat ook bedrijven in de sector van groene technologie het nu moeilijk hebben om aan krediet te komen. Maar vroeger had ze het moeilijker dan andere bedrijven, en dat lijkt nu voorbij.

Groene bedrijven zullen bijvoorbeeld zo goed als zeker profiteren van de afkondiging van uitstootnormen voor broeikasgassen en de lancering van een emissiehandelssysteem in de VS. Dat wordt ten laatste tegen 2010 verwacht.

“De kost van fossiele brandstoffen zal eindelijk de milieukost beginnen te weerspiegelen”, zegt Adam Seitchik van Green Century Balanced Fund en Trillium Asset Management in Boston. “Ondanks de kredietcrisis is het concept schone energie zo sterk dat bedrijven er wel financiering voor zullen vinden.”

Bron: PD (IPS)

zondag 5 oktober 2008

Google lost energieprobleem Amerika op

081002_google_kl Hoe het energieprobleem van de Verenigde Staten aan te pakken? Wat de Amerikaanse regering niet voor elkaar krijgt, denkt Google op te lossen met een 22-jarenplan om onafhankelijk te worden van kolen, olie en aardgas.
"We hebben een totaal en compleet gebrek aan leiderschap gehad in de politieke partijen van de Verenigde Staten. We hebben aan een plan gewerkt om te helpen dit probleem op te lossen", speechte directeur Eric Schmidt woensdag op de Commonwealth Club in San Francisco.
Geen gebrek aan lef
Het plan is niet gespeend van lef. 'Clean Energy 2030' heeft als doel om de Verenigde Staten binnen 22 jaar te verlossen van zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het kost 4,5 biljoen dollar om het plan van de grond te krijgen, maar het zal zich met 5,5 biljoen dollar terugbetalen in besparingen, volgens Google.
"Met dit plan is het goedkoper om wereldwijde opwarming te repareren dan het te negeren", zegt Schmidt. Google is zelf een energiegrootverbruiker, met zijn honderdduizenden servers. Het bedrijf heeft er al voor gewaarschuwd dat zijn kosten van energie die van de hardware nog eens gaan overstijgen.

Minder CO2-uitstoot
Het plan is, zoals te verwachten, een mix van energiebesparing en een overstap op duurzame energie. Het moet leiden tot een vermindering van CO2-uitstoot uit energieproductie tot zo'n 4 miljard ton per jaar tegen 2030. Nu ligt die uitstoot nog op 6 miljard ton.
De hoofdpunten in het kort:

  • Invoering van harde maatregelen voor elektriciteitsbesparing door eindgebruikers, om de vraag met een derde te verminderen.
  • Vervanging van alle elektriciteitsopwekking uit kolen en gas, en de helft van de opwekking uit aardgas, door duurzame stroomproductie. Google denkt daarbij vooral aan zonne- en windenergie en aardwarmte.
  • Negentig procent van de nieuwe auto's die in 2030 worden verkocht, moet hybride of volledig elektrisch zijn. Van de totale Amerikaanse 'vloot' aan auto's moet tegen die tijd 42 procent bestaan uit dergelijke plug-in-voertuigen.
  • Conventionele auto's moeten zuiniger gaan rijden. 
  • Auto's moeten sneller worden vervangen (zes jaar eerder dan nu het geval is), zodat in 2030 35 miljoen nieuwe auto's worden verkocht; een stijging van 31 procent. 

 

Bron ZDnet

Blue Oceans Tags: ,

PvdA en CDA: investeren in wind op zee

windmolens_403996c DEN HAAG -  PvdA en CDA dringen er maandag bij minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) op aan dat ze meer werk maakt van het stimuleren van windenergie op de Noordzee. Beide regeringspartijen willen dat de overheid geld steekt in wat genoemd wordt een ’stopcontact’ op zee. Zo wordt het bed gespreid voor nieuwe exploitanten van windmolenparken, die opzien tegen de kosten van de infrastructuur die nodig is om de stroom naar het vasteland te krijgen.

De Tweede Kamer bespreekt maandag het energierapport, dat gaat over de overgang naar een duurzame energievoorziening in het jaar 2050. Daarin schetst het kabinet scenario’s, maar regeringspartijen en oppositie vinden dat Van der Hoeven niet langer kan wachten met het doorhakken van knopen. Jos Hessels (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) vinden dat de minister niet langer moet treuzelen met het stopcontact. Samsom wil dat de “eerstvolgende windparken er al van kunnen profiteren”.

De twee Kamerleden willen ook dat de Nederlandse industrie meer werk maakt van zonnecellen en windmolens. Hessels en Samsom willen dat Darwind, een producent van windmolens, een steun in de rug krijgt om zich te vestigen in Den Helder. Beiden maken zich ook zorgen over het zonnecellenbedrijf Solland Solar, dat werd overgenomen door energiebedrijf Delta. Volgens beide Kamerleden dreigen de investeringen in zonnecellen nu getemperd te worden.

Volgens Samsom mag de “zucht van Delta naar kernenergie de ontwikkeling van zonne-energie niet blokkeren”. Hessels is in tegenstelling tot Samsom geen tegenstander van kernenergie. Hij is er niet blij mee, dat het vijf tot zeven jaar kan duren voordat de overheid beslist over de aanvraag van een vergunning door Delta voor een tweede kerncentrale: “Dat moet sneller kunnen. Wat gaat de minister doen om deze procedure te verkorten?”

VVD’er Halbe Zijlstra vindt dat Van der Hoeven besluiten voor zich uitschuift. Wat hem betreft moet de CDA-bewindsvrouw in haar visie meer het accent leggen op de betrouwbaarheid van de energievoorziening en minder op het halen van de doelstellingen rond het milieu. Ook vreest hij dat bedrijven die veel energie nodig hebben voor hun productie, na 2012 veel geld kwijt zijn door het Europese systeem van handel in emissierechten. Hij vreest dat de ondernemers daardoor niet meer de financiële ruimte zullen hebben om te investeren in milieu-innovatie.

Bron: De Telegraaf

Technorati Tags: ,

"Regenwoud verdwenen in 2030"

RegenwoudverdwenenHet Amazonewoud, het grootste regenwoud van de wereld, dreigt in 2030 al totaal verdwenen te zijn. Die alarmkreet komt van het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Ruimtelijke Ordening.

De dramatische houtkap gaat alsmaar sneller. In augustus alleen ging bijna 800 km² verloren, meer dan dubbel zoveel als in juli. De ontbossing van dit jaar ligt 230 procent hoger dan in 2007 en is het grootst in de staten Pará en de Matto Grosso.

De jongste 20 jaar is al méér dan een half miljoen regenwoud verdwenen, een gebied zo groot als Frankrijk. Als de - voor 80 procent illegale - houtkap zo doorgaat, is in 2030 geen spoor meer van het woud, ooit 7 miljoen km² groot, voor 65 procent op Braziliaans grondgebied gelegen.

Er doet zich ook een vernietigend domino-effect voor: door het vele kappen verdrogen grote stukken woud en verhoogt het aantal bosbranden. Wat vernield wordt, komt nooit meer terug.

donderdag 2 oktober 2008

Nieuw colablikje spaart aluminium en 78.000 ton CO2

Een nieuw design voor frisdrankblikjes is 5 procent lichter. Daardoor kan alleen al in Europa jaarlijks 15.000 ton aluminium uitgespaard worden.

Het aluminium is amper 0,097 millimeter dik, het equivalent van een menselijk haar. Toch is het is het blikje, ontworpen door Coca-Cola, nog net even sterk als vroeger.

Verschillende grote frisdrankfabrikanten hebben het nieuwe design al in hun productielijnen opgenomen. Volgend jaar zullen naar schatting vijftien miljard van de nieuwe blikjes van de band rollen.

78.000 ton CO2 minder

Volgens cijfers van WRAP (Waste & Resources Action Program) zal het blikje niet alleen het kostbare aluminium besparen, maar ook nog eens de uistoot van CO2 met 78.000 ton verminderen. Dat is het equivalent van 25.000 minder auto’s op de wegen.

“Het onderzoek heeft het design van aluminium blikjes voor altijd veranderd”, zegt Hubert Patricot, European President voor Coca-Cola Enterprises, in een persbericht. “Het project heeft een aanzienlijke vermindering opgeleverd van onze CO2-uitstoot in Europa.”

 

Bron Het Belqng van Limburg